terug / back


  Archief nieuws juni tot en met september 2002
 
 • 22 september Xandra Brood en Jules Deelder hebben een kort geding verloren waarin ze 64 tekeningen van Herman terugeisten. De tekeningen zijn in bezit van Galery Donkersloot in Amsterdam. Herman maakte de tekeningen begin jaren tachtig, met als basis teksten van Deelder. Als decor werden vaak foto's uit glossy bladen gebruikt, die Herman met Tipp Ex en inkt bewerkte (zie onder). Van de tekeningen zou destijds een boek worden gemaakt met de titel 'Inderdaad nee'. Uitgever Ger van Wulften, die meer boeken van Brood uitgaf, kreeg de tekeningen, maar ging kort daarna failliet. Het werk werd in bewaring gegeven aan Donkersloot. Galeriehouden Willem van Roy stelt dat Van Wulften de eigenaar is en hij de tekeningen dus niet kan teruggeven. Van Roy zegt maar acht tekeningen in bewaring te hebben gekregen. De president van de rechtbank heeft besloten de eis van Xandra en Jules af te wijzen. Klik op onderstaande afbeelding voor een groter beeld!
 
 
 • 17 september Lola Brood komt donderdag de 19e in het programma Gewest op Nederland 3 om 19.00 uur. Thema van het programma is 'een jaar later'.
 
 • 10 september Zoals gemeld: de engel is geplaatst op het graf van Herman. Hieronder een foto gemaakt door Hermans zus Beppie. Klik erop voor een groter beeld. De engel is ontworpen door Emile Zwartelé en is uitgevoerd in brons.
 
 
 • 06 september Brood heeft alle records gebroken in het Cobra Museum te Amstelveen. In twee maanden tijd zijn er 21.000 mensen naar de tentoonstelling gekomen, terwijl er normaal in zo'n periode 8.000 mensen komen De tentoonstelling is er nog een week, tot 15 september. Ook de expo van foto's van Anton Corbijn is tot die tijd te zien.
 • Herman Brood staat op nummer drie als 'populairste persoon' in het wassenbeeldenmuseum Madame Tussaud's in Amsterdam. Dat blijkt uit een enquête die het museum onder de bezoekers heeft gehouden. Lady Di staat op twee en Máxima op een. In de categorie kunstenaars is Brood ook populair: hij komt binnen op nummer drie, na Vincent van Gogh en Rembrandt.
 • Op de DVD van Total Love staat behalve de film zelf ook een interview met Herman, gefilmd in Thailand en 78 minuten 'The making of Total Love, dat de titel 'Total Loss' heeft meegekregen..
 • De site www.bartchabot.nl wordt op 23 september uitgebreid met meer functies. Zoals gemeld is er nu een voorpublicatie te lezen uit het boek Brood en Spelen (zie nieuwe aanklikbare afbeelding). In 2003 verschijnt het vierde en laatste deel uit de Broodtetralogie: Broodje Springlevend. Dit beschrijft het laatste jaar van het leven van Herman. Volgens de uitgeverij wordt binnenkort ook de film uitgebracht van de theatertoernee van Brood, Chabot en Deelder. Hierbij nog enige informatie van de uitgever met nog een kleine voorpublicatie, exclusief voor deze site!
 
 
 • 02 september Op de site www.bartchabot.nl is een voorpublicatie te lezen uit het boek Brood en Spelen (zie afbeelding). De site is nog niet helemaal klaar, maar ziet er veelbelovend uit.
 
 • 01 september De film Total Love is eindelijk te bestellen. Herman Brood speelt in deze thriller een Amsterdamse drugsbaron, die van vier studenten een grote partij van de ultieme love drug 'TotaLove' ofwel 'TVL' aangeboden krijgt. De film is gemaakt in 2000 en opgenomen in Tel Aviv, Goa en Amsterdam. De film bevat ook muziek van Brood, maar het is niet bekend of het om onuitgebrachte nummers gaat. De film is ook als DVD verkrijgbaar.
 
 • 30 augustus Komende dinsdag, 3 september, wordt op begraafplaats Zorgvlied in Amsterdam de bronzen engel geplaatst op het graf van Herman. Dit gebeurt rond twee uur, fans zijn welkom.
 • Op 18 september verschijnt deel drie van de biografische boekenreeks van Bart Chabot, 'Brood en Spelen'. Het verschijnt bij uitgeverij Nijgh & Van Ditmar in een gebonden editie en gaat € 24.95 kosten. Het boek behandelt de periode waarin Brood, Jules Deelder en Chabot op toernee waren met de theatershow Apocrief. Van deze show verschijn ook nog een video/dvd onder de titel 'Van God los'.
 • Op 14 september speelt de Wild Romance samen met de Bombita's in P60 in Amstelveen, bij wijze van afsluiting van de tentoonstelling in het Cobramusum. De zaal is gevestigd aan het Stadsplein 100a in Amstelveen. Meer informatie via www.p60.nl. Hieronder de aankondigingsposter van de avond.
 
 


 
 • 23 augustus Freddie Cavalli (zeventien jaar geworden gister) heeft meegewerkt aan een kinder cd met daarop Hermans favoriete kinderliedje 'Er gaat een treintje naar dromeland'. Op de cd staat dat het nummer is opgedragen aan Herman. Freddie speelt, uiteraard, bas op dit nummer. Details volgen.
 
 • 09 augustus Nieuws van het front der Paris Dandies, de band van onder andere de oud-Wild Romance leden Danny Lademacher en Ivo Severijns. De cd Le Boudoir Rouge is klaar, is al aan de pers gegeven en heeft ook al zeer positieve recensies ontvangen. Maar er is een probleem: Sony heeft besloten alle vestigingen in Nederland te sluiten en daarmee komt ook de distributie van de cd in gevaar. Komende week wordt hierover meer duidelijk. Volgens Lademacher wil de band graag optreden, maar is dat wel afhankelijk van de vraag of de cd verspreid wordt. ,,We willen het groot aanpakken, ik heb geen zin om met een Marshallversterker op mijn knieën in een busje door het land te rijden."
 • Vandaag is bij cultuurcentrum Hedon in Zwolle het borstbeeld van Herman geplaatst. Terwijl de Zwolse Band of Glory muziek van Brood speelde, werd het bronzen beeld van 93 centimeter hoog op de sokkel geplaatst. Het borstbeeld is gemaakt door kunstenaar F. Rosen op initiatief van kunsthandelaar I. de Lange, een vriend van Herman. Het idee voor het borstbeeld ontstond toen Brood in 2000 De Lange in Zwolle bezocht. Het was de bedoeling dat Brood het kunstwerk zelf zou onthullen, maar in dat plan kwam uiteraard op 11 juli vorig jaar verandering in.
 


Het borstbeeld van Herman, gemaakt door F. Rosen.

 
 • 17 juli De tracklijst voor de tribute cd Skinny Bones & Monsters is vrijwel rond. Binnenkort wordt de cd in Londen gemixed door Tim Young, die ook de laatste cd van Madonna deed. De volgende nummers en bands komen er in ieder geval op te staan:
  1. I Don't Need You - Stacy
  2. Hold On Tight - Mashed Potatoes
  3. Get Married - Rosenfeld
  4. No Ballad - Glowball
  5. Back in your Love - Chill Before Serving
  6. Proud - Red Brick VCR
  7. Outside Looking In - Venus Flytrap
  8. Don't Do It - Satellite 7
  9. Baby Please - Acquila
  10.Never Be Clever - Supernatural
  11. It ain't the Gun - Take It for Granted
  12. Wonder - ?
  13. Sleepin Bird - ?
  De nummers zijn allemaal compleet anders dan het origineel. Het is nog steeds de bedoeling dat de cd eind dit jaar wordt uitgebracht.
 
 • 13 juli Zoals tijdens de herdenking op 11 juli werd bekendgemaakt is de as van Herman en die van zijn moeder bijgezet in een graf op begraafplaats Zorgvlied in Amsterdam (eigenlijk Amstelveen). Hierbij een kaart van de begraafplaats. Linksboven op de kaart is een kruis te zien op de plek waar Hermans graf is. De kaart laadt mogelijk wat traag, dat komt omdat ik de resolutie hoog heb gehouden. Deze kaart is te krijgen bij het kantoor van Zorgvlied.
 • Binnenkort op deze site een verslag met foto's van de herdenking.
 • De cd van de Paris Dandies (Boudoir Rouge) is inmiddels te koop. In deze band oud Wild Romane leden Dany Lademacher en Ivo Severijns, oud-Cuby drummer Hans Waterman en zanger-gitarist Dirk Jan Vermeij.
 
 • 10 juli Laatste nieuws over morgen: het boek De Sprong is te koop bij het Hilton, na de herdenking rond half twee. Xandra Brood zal na de presentatie van het boek in het Hilton naar de fans toegaan en kaarten of iets dergelijks uitdelen. Het boek is te koop voor de ingang van het Convention centre/convention room, de rechteringang naast de hoofdingang van het Hilton. Bij slecht weer staat er binnen een tafel. Het boek kost E25.
 • Laatste nieuws over deel drie van de Bart Chabot biografie: Brood en spelen wordt in september uitgebracht.
 
 • 08 juli Het bljiken niet de boeken te zijn maar slechts de aankondigingen die hieronder staan, de boeken zijn te groot voor op de scanner, maar wel zeer de moeite waard om te kopen. Bij het museum in Amstelveen zijn trouwens ook originele, nooit gepubliceerde foto's van Anton Corbijn te koop, in prijs variërend van E900 tot E2500. Ook is er grafisch werk van Brood te koop en de door Henk Schiffmacher gesigneerde zeefdruk naar een schilderij dat hij samen met Brood maakte.
 
 • 06 juli Onderstaand beide boeken die zijn uitgegeven in verband met de tentoonstelling in het Cobramuseum in Amstelveen. Informatie hierover vind je op de site van het museum http://www.cobra-museum.nl/.
 
 
 • 03 juli Afgelopen zaterdagavond is Hermans moeder overleden. Drie weken geleden werd ze ziek. Vandaag is ze in familiekring gecremeerd. Het laatste nummer dat op de crematie werd gedraaid was Hermans versie van My Way. Haar as zal worden bijgezet in het graf van Herman in Amsterdam, wat een wens was van moeder Brood. Hieronder een aanklikbare foto. Naam van de fotograaf helaas onbekend.
 


Herman Brood met zijn moeder, kleedkamer Assen 1979

 
 • 03 juli Met dank aan Beppie Brood: de voorkant van het boek De Sprong, In Memoriam Herman Brood, het boek dat op 11 juli wordt geresenteerd. Klik op de afbeelding voor een groter beeld. Op de voorkant de deksel van de asbus van Herman.
 • Teleurstelling: het bronzen beeld op het graf van Herman is niet op tijd af en het staat op 11 juli dus nog niet op Westgaarde. De bronsgieter heeft te kampen met tegenslag. De sokkel is wel al geplaatst.
 • Later vandaag meer Herman Brood nieuws (vanavond).

De voorkant van het boek De Sprong, In Memorian Herman Brood
 
 • 01 juli Tijdens de tentoonstelling in het Cobra Museum in Amstelveen is niet alleen een boek te koop met schilderijen en tekeningen van Herman erin; ook is er een boek te koop met (ongepubliceerde) foto's van Anton Corbijn. De tenstoonstelling bestaat uit schilderijen, maar ook uit de originele tekeningen uit het boek 'Kwartjes vallen soms jaren later'.
 • Het 'programma' voor de herdenking van Hermans dood op 11 juli ziet er als volgt uit: op dezelfde plek waar vorig jaar bloemen en andere spullen werden neergelegd zijn de fans ook deze keer welkom, het Hilton hotel werkt mee aan deze eerste herdenking van Hermans dood. De familie van Herman is binnen, waar om 13.28 een minuut stilte wordt gehouden. Daarna wordt het boek 'De Sprong' gepresenteerd. Om 14.15/15.30 komt de familie naar buiten, waar aan de fans de plek bekend wordt gemaakt waar Hermans as gebraven ligt.
 • Van 9 juli tot en met 12 juli is er in het Media Cafe, Plantagekerklaan 36 in Amsterdam, een fototentoonstelling over Hermans 50e verjaardag. De foto's zijn van Harry Wetterhahn.
 • In Hoorn is op 14 juli een Broodavond in Het Kroegie op het Kerkplein. Over het programma is nog niet veel bekend, wel wordt er muziek gemaakt, vermoedelijk ook door mijzelf.

 


Hilton Amsterdam, 14 juli 200. Foto Jaap Stiemer

 
 • 28 juni Het grafmonument voor Herman is klaar. Het staat nu nog op een geheime plek, maar binnenkort wordt het naar Westgaarde in Amsterdam gebracht, waar Hermans as begraven ligt. Het wordt een drie meter hoog monument, met een grote bronzen engel op een sokkel. Cees Woud van het gelijknamige natuursteenbedrijf uit Wormerveer heeft het beeld gemaakt en toevalligerwijs speelde hij vroeger wel eens covers van Herman op de saxofoon. Op Hermans sterfdag wordt de precieze plek van het graf bekend gemaakt. 'Respect' en 'Hij gaf licht' komt er op de grafsteen te staan, dat laatste is een tekst van Bart Chabot. (Bron: Noordhollands Dagblad)
 


Cees Woud legt de laatste hand aan de grafsteen van Herman Brood. Foto Bart Homburg

 • Hermans dochter Lola is op 11 juli te gast in Play op TMF en in Late & Lazy op MTV. Lola praat over het afgelopen jaar, haalt herinneringen op aan haar vader, kijkt naar de toekomst en vertelt leuke anekdotes. Om 15.00 uur in Play op TMF en om 22.00 uur in Late & Lazy op MTV.
 • In het Cobra Museum in Amstelveen heeft op 3 juli de presentatie van het kunstboek 'Herman Brood, de schilder' plaats. Dit verschijnt bij de dubbeltentoonstelling onder dezelfde titel die van 5 juli tot en met 15 september is te zien. In het kunstboek staan onder meer 150 afbeeldingen van schilderijen en tekeningen van Brood. De tekst is van kunstcriticus Jan Donia. In de tentoonstelling in het museum hangen 45 van deze schilderijen. Verder is er een expositie van zestig foto's die popfotograaf Anton Corbijn sinds 1974 van Brood heeft gemaakt.
 
 • 04 juni De Broodruilbeurs in Noord-Scharwoude (zie 23 mei) is op 29 juni van 13.00 tot 17.00 uur.